Rebecka

Bakgrund

När jag var väldigt liten tog mamma med mig till en gård som hade en busig shetlandsponny som hette Knutte. Efter det var det, som pappa uttryckte det, “kört”.

Mina kompisar lekte med dockor, jag lekte med mina leksakshästar. Som enda tjejen i släkten fick jag alla möjliga “tjejleksaker” som dockor och dockvagnar. Dockorna ligger nog fortfarande i sina orginalförpackningar (till salu till högstbjudande!), däremot var dockvagnen ett jättebra sätt att transportera mina hästar i.

När jag var sex år gammal, och hade tjatat hål i öronen på min pappa, fick jag äntligen börja rida. Det var nog den lyckligaste dagen i mitt dittills ganska korta liv.

Åren gick och jag var en av de tjejerna som bokstavligen bodde i stallet. Klockan sju på lördagsmorgnarna när hela familjen sov hade jag redan cyklat till stallet och var i full gång med att hjälpa personalen på ridskolan med att fodra och mocka. Den största lyckan var de tillfällen när ridskolans ägare undrade om jag hade lust att rida till den där ponnyn som hade busat på lektionen tidigare under dagen. Det var inte som att hon behövde fråga två gånger.

Jag började rida fler gånger i veckan. Tack vare ridklassen på min högstadieskola behövde jag inte ruinera mina föräldrar. Vi fick låna ridskoleponnyerna för att åka ut och tävla med. Detta resulterade i att vårt lag i dressyrallsvenskan kom tvåa först i division 2, sedan i division 1. Ponnyn jag red då hette Razzi, ett New Forest-sto från Danmark.

 

När jag var sjutton år gammal så slutade pappa helt plötsligt att säga “du kommer sluta rida, vänta bara tills du börjar bli gammal nog att springa efter killar, då kommer inte hästarna finnas kvar länge”. Vis som han är förstod han nog att det där med hästar kommer nog hänga kvar ett tag till. Jag fick börja rida min tränares häst, Barriär, f -96, e. Bernstein-Pontus-Lansiär, som jag senare köpte. Den här hästen är inte bara en häst. Han kom att bli mitt liv.

 

Bara att skriva om Barriär hade kunnat bli en bok. Kort sagt är han den som lärt mig allt om allting. Han har lärt mig att rida, han har lärt mig hur man är som person, han har lärt mig hur man gör sjuttioelva olika sjukbeslag, han har lärt mig att aldrig ge upp, han har lärt mig att det viktigaste i livet inte är prestationer och resultat, utan relationer och att ta hand om varandra. Som sagt, han har lärt mig allt om allting.

 

Vi (jag, min tränare och Barriär) kämpade i två år med att få våra byten rena. När jag var 21 startade jag min första Intermediaire 1 på honom. Det var då insikten kom:

Jag tyckte inte att jag kunde nog för att ha häst, speciellt inte en häst som Barriär. Det var då jag sökte till Hippologprogrammet. Jag var helt enkelt tvungen att lära mig allt jag kunde så att Barriär fick ett bra liv. Ett år på Flyinge och två år på Strömsholm lärde mig mycket om hästar, mig själv, Barriär, och jag fick många vänner för livet. Innan tiden på Strömsholm var över hade vi hunnit med att vinna allsvenskan division 1 i lag, komma femma i lag-SM och debutera Svår B:1.

 

Strömsholms Ryttarförening delade ut stipendiet “Ung talang”. Jag var en av stipendiaterna som hade äran att få ta emot stipendiet under Strömsholmstävlingarna 2010.

 

Efter Hippologtiden väntade ett spännande halvår på ett av Sveriges bästa hästjobb – Lövsta stuteri och seminstation. Där fick jag vara med om allt från att rida in framtida dressyrstjärnor och vidareutbilda unghästar till att ta hand om fölen och rida äldre, mer utbildade hästar, samt det som drog mig till Lövsta från början, rida lektioner för Tinne Vilhelmsson-Silfvén.

 

När halvåret på Lövsta tog slut, fick jag heltidsjobb på Östermalms Ridskola, som jag även hade jobbat deltid på första halvåret efter Hippologen. Här fick jag möjligheten att undervisa, och på så sätt få titeln diplomerad ridlärare, level 2.

 

Under hela tiden uppåt landet saknade jag Skåne väldigt mycket. Till slut var jag bara tvungen att ta mitt pick och pack och flytta ner igen. Jag startade mitt eget företag, RE dressage, där jag utbildar hästar och ryttare. Genom RE dressage får jag testa mina vingar. Jag har förmedlat hästar, haft tillridningshästar, sålt hästar, visat häst på treårstest och championat och varje vecka åker jag runt till olika elever för att ha träningar.

Hur jag tänker

Mitt driv kommer från hästarna jag möter. Hur bra kan den här hästen bli? Hur bra kan jag göra den? Vilka styrkor finns det att plocka fram? Hur långt kan den gå? Hur ska jag få den här individen att dansa tillsammans med mig? Att se små förbättringar hela tiden. Hela tiden ha siktet inställt på målet och följa den röda tråden dit. Förstå att ju bättre övergångar mellan skritt och trav jag får till nu, desto enklare kommer piaff-passage-övergångarna bli när den tiden är inne.

 

Vi är alla olika som människor och så även vårt sätt att vara med våra djur. Vissa står på stora anläggningar med sina hästar, medan andra rider i en passande hage. Vad vi alla har gemensamt är att vi gör vårt allra bästa för att vår häst ska få det så bra det bara går.
Någonting jag har lärt mig av de hästar jag mött är att alltid vara ödmjuk. Ridning är svårt. Hästar är individer och människor är individer. Nyckeln heter kommunikation, både från människa till häst, men också för oss att lära oss att lyssna på vår häst.

Utbildning

Idrottspsykologi 30hp sept 2006 – jan 2007
Lunds universitet

Kandidatexamen i Hippologi, inriktning ridlärare   sept 2007 – juni 2010
Sveriges Lantbruksuniversitet, Flyinge och Strömsholm 

Arbetslivserfarenheter

Helsingborgs ridskola           juni 2003 – dec 2004
Ridlärare, beridare

Lövsta Stuteri           juli – dec 2010
Unghästutbildare

Östermalms Ridskola sept 2010 – juni 2011
Ridlärare

RE Dressage   sept 2011 – pågående
Egen företagare inom hästnäringen

Meritlista

1a med Strömsholms lag i div 1; 2009

5a i lag-SM med Strömsholms elitlag; 2009

Svår B:1; 2009

Rikssto i Flyinge, 2012

3-årschampionatet i Flyinge, 2012

Stipendier

Foderstipendiet, Hippologprogrammet, Strömsholm, 2009

Ung talang, Strömsholms Ryttarförening, 2010

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>